петък, 19 юли 2013 г.

Забележителности в Пампорово

Регионът около курорта Пампорово е пълен с места, които могат да бъдат посетени не само заради забележителностите, но и защото зареждат с енергия, сили и настроение своите посетители. Така за всеки решил да изкара няколко приятни почивни дни в хотел или хижа на Пампорово за препоръчване е село Стойките. То притежава уникална природна даденост и в резултат на отрицателното йонизиране на въздуха влияе изключително благоприятно върху човешкото здраве, зарежда с нови сили и енергия, а това неминуемо трябва да накара всеки да го добави в списъка с обекти за посещение.


Село Стойките е изключително развит и популяризиран край със селски туризъм. Разположен е до град Смолян и представлява чудесно място за кратка разходка, както и отправна точка за преход в планината. Пленителна за посетителите остава тази дестинация заради невероятната природа от тучни ливади, обсипани с цветя и вековни смърчови гори. Над селото е билото от, където се вижда връх Снежанка и Роженската обсерватория. Две забележителни места, които си струва да се видят.
Край село Стойките за посетителите на Пампорово има естествени находки на ендемичния вид родопски крем, които привличат и безброй естествоизпитатели и природолюбители. Уникални изживявания ще остави и посещението на Националната Астрономическа обсерватория, намираща се на връх Рожен.
За всеки решил да прекара няколко почивни дни, Наречен е тази ваканционна дестинация популярна с минералните извори, лечебния климат и всичко това само на 38 км от Пампорово. Наречен е в малко дефиле по течението на река Асеница и насред богато озеленени с иглолистни и широколистни гори склонове от Средните Родопи, намиращи се на височина 620-660 м над морска височина.
Очарованието и обаянието на родопския край не познава граници. Много са планинските селца, които са съхранили духа на автентичното българско минало.
За търсачите на още забележителни и уникални места, не са за изпускане и посещенията на големия Пловдив. Тук всеки посетител трябва да види древния Филипополис, който е втори по големина в България. Град Пловдив омайва посетителите си със смесица от древността, културно-исторически забележителности и модерни технологии. Всичко това насред динамичния начин на живот. Не е за пропускане посещението на Стария Пловдив, така автентичен, забележителен и величествен.
И ако сред всичко споменато не са били достатъчно местата за разглеждане, то Бачковския манастир, който се намира в близост до Пампорово, би следвало да влезе в списъка ви със забележителности. Разположен в долината на Чепеларската река и по пътя от Асеновград в близост до самия Смолян. Манастирът притежава впечатляваща природа, ограден е от хълмове, а в него могат да се зърнат великолепни стенописи и икони. Една от най-пленяващите е “Страшният съд”, както и фигурите на светци-монаси, изображения на седемте вселенски събора и други.За най-властна и голяма гордост на манастира се смята иконата на Богородица, чудотворна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар